Om ordningen
Velkommen til siden for tilskuddsordningen til tiltak for å ivareta natur!
Denne ordningen er ny fra 2025, og erstatter de tidligere tilskuddsordningene for truede naturtyper, truede arter, ville pollinerende insekter, verdifulle kulturlandskapsområder og fjerning av fremmede organismer. Bredden i den nye ordningen skal gi bedre mulighet både til å få synergier av ulike tiltak, og å prioritere de tiltakene som har størst positiv effekt for å nå vedtatte mål for natur.
Søknadsfristen er 15. januar.
Søknaden din vil automatisk bli sendt til og behandlet av statsforvalteren i fylket hvor du skal gjøre tiltaket. Søknader med nasjonalt fokus blir vurdert overført til Miljødirektoratet for behandling.
Formålet med ordningen
Tilskuddsordningen skal bidra til å bevare truede arter og naturtyper, utvalgte naturtyper, ville pollinerende insekter, verdifulle kulturlandskap og hindre negativ påvirkning fra fremmede arter.
Hvem kan søke
Privatpersoner, kommuner, organisasjoner, virksomheter og institusjoner kan søke.
Du kan søke om tilskudd til:
- vedlikehold, skjøtsel og restaurering
- tilpasset jordbruksdrift som gjennomføres slik at det biologiske mangfoldet i og i tilknytning til arealer ivaretas eller forbedres
- innkjøp og montering av utstyr til skjøtselstiltak
- konkrete tiltak for enkeltarter, for eksempel bevaringsutsetting og innsamling av frø
- etablere leveområder for ville pollinerende insekter
- bekjempe fremmede arter
- kartlegging og overvåking i forbindelse med gjennomføring av tiltak
- utarbeide tiltaks- og skjøtselsplaner
- informasjonsarbeid
Du kan lese alle bestemmelsene for tilskuddsordningen her.
Definisjoner
Truede arter og truede naturtyper er arter og naturtyper som står på hhv. norsk rødliste for arter og norsk rødliste for naturtyper, og som er i truethetskategori kritisk truet (CR), sterkt truet (EN) eller sårbar (VU).
Prioriterte arter er arter som har en ekstra beskyttelse etter naturmangfoldloven § 23. Dette omfatter artene fjellrev, dverggås, svarthalespove, elvesandjeger, eremitt og klippeblåvinge, dragehode, honningblom, rød skogfrue, dvergålegras, svartkurle, skredmjelt, trøndertorvmose og elfensbenlav.
Utvalgte naturtyper er naturtyper som er gitt en særskilt beskyttelse gjennom egen forskrift og naturmangfoldloven § 52-56. De åtte naturtypene som i dag har status som utvalgte er kystlynghei, hule eiker, slåttemark (inkludert lauveng), slåttemyr, kalklindeskog, kalksjøer, olivinskog og åpen grunnlendt kalkmark i boreonemoral sone.
Prioriteringer for 2025
- Tiltak som bidrar til bedre tilstand og utvikling for de 16 naturtypene og 23 artene som er i gruppe 1 i Oppfølgingsplan for trua natur
- Tiltak som bidrar til å opprettholde eller bedre tilstand og utvikling for utvalgte naturtyper og prioriterte arter etter naturmangfoldloven. De viktigste tiltakene finnes i handlingsplan eller beslutningsgrunnlag for naturtypen eller arten. Blant annet handlingsplanene for de utvalgte naturtypene slåttemark, slåttemyr, kystlynghei og åpen grunnlendt kalkmark
- Tiltak som bidrar til å nå mål i den nasjonale tiltaksplanen for ville pollinerende insekter (2021-2028)
- Tiltak som bidrar til å nå mål i Tiltaksplan for bekjempelse av fremmede skadelige organismer (2020-2025)
- Tiltak i felt som haster å gjennomføre fordi en art eller naturtype har en kritisk situasjon.
- Tiltak i felt som har positiv effekt for flere truede arter, truede naturtyper, ville pollinerende insekter.
- Tiltak som er forankret i en tiltaks-, skjøtsels- eller prosjektplan eller langsiktig avtale.
- Tiltak for utvalgte naturtyper som har få lokaliteter og eller er lavt representert blant lokaliteter som er under skjøtsel i fylket.
- Tiltak i som bidrar til å bedre tilstanden i kulturlandskapsområder kartlagt som verdifulle kulturlandskap og som ligger i Naturbase. Liste over områder finner du i Enkelt søk i Naturbase ved å velge datasett "verdifulle kulturlandskap".
- Tiltak i lokaliteter som inngår i en landskapsøkologisk helhet og der tiltaket antas å bidra til å dekke habitatkrav og sikre utveksling av gener til arten(e) på lang sikt.
- Tiltak som bidrar til å nå målene i regionale handlingsplaner mot fremmede organismer.
- Tiltak om bekjempelse av fremmede organismer i områder med trua naturtyper, og områder som er viktige for trua arter eller som ligger nær verneområder.
- Tiltak mot fremmede organismer som har fokus på tidlig innsats eller ferdigstilling av påbegynte prosjekter.
Velkommen til å søke!
Nyttige lenker
Søknadsfrist
Søknadsfristen er 15. januar.Søknadsarkiv
For søknader levert tidligere, se søknadsarkivet.Spørsmål og hjelp
Spørsmål om din søknad kan rettes til miljøvernavdelinga hos Statsforvalteren i det fylket du skal gjøre tiltaket. Det kan være spørsmål om f.eks. hvordan du søker, hvilken informasjon som bør med i søknaden, når søknaden blir behandlet og hvordan du rapporterer om tiltaket i etterkant.
Kontaktinformasjon til statsforvalterne finnes her: Statsforvalteren.no
Spørsmål om søknadssenteret kan rettes til Miljødirektoratet på e-post esshjelp@miljodir.no eller telefon 951 23 500 (man - fre kl. 10.00 - 14.00).