Om ordningen
Mål for ordningen
Tilskuddsordningen skal bidra til å ivareta og fremme natur og friluftsliv i kommuner berørt av landbaserte vindkraftverk.
Hvem kan søke tilskudd
Kommuner, kommunale eller interkommunale foretak, interkommunale friluftsråd og frivillige organisasjoner kan søke om tilskudd. Som kommuner berørt av vindkraftbygging, menes kommuner hvor landbaserte vindkraftverk er plassert, og kommuner hvor friluftsinteresser eller natur berøres negativt av landbaserte vindkraftverk som er plassert i nabokommunen.
Hvilke typer tiltak kan få tilskudd
Det kan tildeles tilskudd til tiltak som fremmer natur eller bedrer mulighetene for friluftsliv i kommuner berørt av vindkraftutbygging.
Tiltak som fremmer natur, kan være
- tiltak for enkeltarter eller naturtyper
- vedlikehold, skjøtsel og restaurering
- kartlegging som er nødvendig før tiltak gjennomføres, samt overvåkning
- informasjonstiltak
Tiltak som fremmer friluftsliv, kan være
- omlegging av stier og ferdselsårer for friluftsliv
- tilrettelegging, utbedring og merking av sti
- tilrettelegging av tilkomstsoner, inkludert etablering av toalett, sanitæranlegg og søppelhåndtering
- informasjonstiltak
- etablering av mindre tilretteleggingstiltak for friluftsliv
Innenfor friluftsliv gis det kun tilskudd til fysiske tilretteleggingstiltak, samt til informasjonstiltak.
Det gis ikke tilskudd til
Det gis ikke tilskudd til ordinær drift av friluftslivsanlegg, friluftslivsaktivitet, friluftslivsarrangement, kjøp av utstyr til friluftslivsaktivitet eller til tiltak som skal ivaretas gjennom konsesjonsvilkår fastsatt ved etablering av vindkraftverket.
Prioriteringer for tilskuddsordningen
- Tilskuddsordningen prioriterer tiltak som ivaretar og fremmer natur som er direkte berørt av vindkraftanlegget
- Det kan også gis tilskudd til tiltak som fremmer natur som ikke er direkte berørt av vindkraftanlegget. Innenfor denne kategorien er naturmangfold av nasjonal og vesentlig regional interesse prioritert.
- Tiltak som bidrar til å fremme eller retablere sammenhengende nettverk av naturområder med stor økologisk betydning for naturmangfold prioriteres
- Tilskuddsordningen prioriterer tilskudd til tiltak som avbøter eller reduserer negative konsekvenser for friluftsliv som direkte følge av vindkraftutbyggingen. Det kan også gis tilskudd til tiltak som fremmer friluftsliv som ikke er direkte berørt av vindkraftanlegget.
- Tiltak som også finansieres gjennom egenfinansiering og/eller egen arbeidsinnsats (dugnad), prioriteres ved tildeling av tilskudd.
Krav for tildeling av tilskudd
- Det kan bare tildeles tilskudd til tiltak som ikke har negative konsekvenser for reindriftsvirksomhet
- Det må foreligge en prosjektbeskrivelse for det omsøkte tiltaket
- For natur må det redegjøres for hvordan tiltaket vil bidra til å fremme omsøkt naturmangfold. Dersom tiltaket er direkte knyttet til å avbøte negative virkninger på natur som følge av vindkraftanlegget, må dette beskrives.
- For friluftslivstiltak må det redegjøres for hvordan tiltaket vil bidra til å fremme friluftsliv. Dersom tiltaket er direkte knyttet til å avbøte tapte eller reduserte friluftslivsmuligheter som følge av vindkraftanlegget, må dette beskrives.
- Friluftslivstiltak som får støtte fra ordningen, må være tilgjengelige for allmennheten og tilpasset natur- og opplevelseskvalitetene i området. Tiltakene skal også være nøytrale eller positive for natur.
Krav som kan stilles for tildeling av tilskudd
- Det kan stilles som vilkår for tildeling av tilskudd, at det inngås langsiktige avtaler om bevaring av arealet som tiltaket skal utføres på.
Tilskudd kan gis over to år
Tilskuddsmottaker har mulighet for å gjennomføre prosjektet over to år. Tidsplan for gjennomføring av prosjektet gis i søknaden.
Nyttige lenker
-
Tilskotsordningar til natur, friluftsliv og reindrift i område med vindkraftverk
regjeringen.no
-
Vindkraft på land
nve.no
-
Eksempler på tiltak for bedre livet til fisk og andre arter i elver, innsjøer og kystvatn
miljodirektoratet.no
Nyttige dokumenter
Søknadsfrist
Det åpnes for søknader 2. desember 2024. Søknadsfristen er 15. januar 2025.Spørsmål og hjelp
Spørsmål om søknadssenteret kan rettes til Miljødirektoratet på e-post esshjelp@miljodir.no eller telefon 951 23 500 (man - fre kl. 10.00 - 14.00).