Om ordningen

Det er opprettet en egen tilskuddsordning for friluftslivstiltak som skal bidra til å markere Friluftslivets år i 2025. Tilskuddsordningen skal gi landsdekkende organisasjoner mulighet til å planlegge, organisere og gjennomføre større, koordinerte satsinger som involverer store deler av organisasjonenes regionale og lokale lag og der samme/tilsvarende tiltak gjennomføres i store deler av landet. 

Mål for tilskuddsordningen 

Tilskuddsordningen skal bidra til at målene for Friluftslivets år oppnås. Det overordnede målet for Friluftslivets år er å opprettholde og helst øke deltakelsen i friluftsliv i alle grupper i befolkningen. Bærekraftig friluftsliv, friluftsliv for alle, friluftsliv i nærmiljøet og friluftslivets virkning på fysisk og psykiske helse er sentrale fokusområder. I tillegg skal året løfte frem det frivillige arbeidet i organisasjonene. 

Delmål for året er bl.a. å synliggjøre friluftslivets mangfold og bidra til friluftsglede, inspirere til å prøve nye aktiviteter og dele kunnskap om grunnleggende friluftslivsferdigheter og allemannsretten. 

Les mer om mål og delmål for Friluftslivets år 2025 hos Norsk Friluftsliv: Friluftslivets år 2025 - Norsk Friluftsliv 

 

Hvem kan søke 

De som kan søke er Friluftsrådenes Landsforbund, sentralleddet i Norsk Friluftslivs medlemsorganisasjoner og sentralleddet i andre landsdekkende, frivillige medlemsorganisasjoner som arbeider med å stimulere befolkningen til deltakelse i friluftsliv. 

 

Målgruppe for tiltakene: 

Markeringen av Friluftslivets år har som mål å nå alle grupper i befolkningen med særlig vekt på de som deltar minst i utgangspunktet. 

 

Hvilke tiltak kan få tilskudd: 

Midler fra denne tilskuddsordningen vil kun gå til større, koordinerte friluftslivssatsinger der samme/tilsvarende tiltak gjennomføres i store deler av landet og/eller aktiviserer store befolkningsgrupper. For å oppfylle målsettingen om å nå alle grupper i befolkningen er tiltak rettet mot de som deltar lite særlig viktige og vil bli prioritert. Det forutsettes at tiltakene bidrar til å oppfylle FNs bærekraftsmål. 

Innenfor denne rammen vil følgende tiltak bli prioritert:  

 
  • Tiltak som gjennomføres i samarbeid mellom ulike organisasjoner og/eller mellom organisasjoner og offentlige aktører 

  • Tiltak med planer for rekruttering av deltakere som forventes å nå lite aktive målgrupper  

  • Organiserte aktiviteter som kurs, opplæring og lignende tiltak som kan bidra til varig økt deltakelse i friluftsliv  

  • Organiserte aktiviteter som foregår i nærmiljøet der folk bor og særlig tiltak i og ved byer og tettsteder  

  • Organiserte aktiviteter som stiller små krav til transport og utstyr og er naturvennlige 

  • Organiserte aktiviteter som er åpne for alle og som generelt har lav terskel for deltakelse  

 

Det kan også gis støtte til:  

 
  • Andre tiltak som bidrar til å stimulere alle grupper i befolkningen til deltakelse i et helsefremmende, bærekraftig friluftsliv i nærmiljøet. 

  • Tiltak som innebærer å informere om allemannsretten og herunder om rettigheter og plikter ved ferdsel i naturen  

  • Tiltak som bidrar til å synliggjøre friluftslivets positive helseeffekter  

 

Krav til innhold i søknaden  

Rett utfylling i søknadssenteret oppfyller krav til innhold i søknaden. Alle felt må fylles ut, og det skal vedlegges budsjett og en plan for rekruttering av deltakere og markedsføring av tiltaket.  

For tiltak som innebærer organiserte aktiviteter anbefaler vi at vedlagte hjelpeskjema eller tilsvarende skjema fylles ut for å oppsummere viktige momenter knyttet til tiltakets innhold og omfang som f.eks. forventet antall deltakere. Hjelpeskjemaet vil gjøre det enklere å gi gode, dokumenterte anslag når tiltakets totale omfang og innhold skal beskrives i ESS.

Nyttige dokumenter

Søknadsfrist

Søknadsfrist er senest 5.juni 2024.

Spørsmål og hjelp

Spørsmål om søknadssenteret kan rettes til Miljødirektoratet på e-post esshjelp@miljodir.no eller telefon 951 23 500 (man - fre kl. 10.00 - 14.00).