Om ordningen
Elektronisk søknadssenter åpnes for søknader 15. november 2024.
Kommuner, fylkeskommuner, organisasjoner og private tiltakshavere kan søke om midler til tiltak som bidrar til å restaurere forringet natur, inkludert naturbaserte løsninger som forbedrer forholdene for naturmangfoldet. Det kan gis tilskudd til tiltak som samtidig bidrar til klimatilpasning, sikrer karbonlagre eller forbedrer andre økosystemtjenester. Årene 2021– 2030 er FNs tiår for restaurering av økosystemer. Norge har mål om å øke innsatsen på naturrestaurering, og denne tilskuddsordningen er en del av satsningen.
Naturrestaurering beskrives slik i den nye Naturmeldingen (Meld.St.35 (2023-2024)):
"Naturrestaurering er tiltak som bidrar til å forbedre eller gjenopprette tilstand i økosystemer som er blitt forringet eller ødelagt. Målet er å ha velfungerende økosystemer som leverer viktige økosystemtjenester. Det betyr likevel ikke at ethvert tiltak som kan bidra til positiv utvikling i et økosystem, kan sies å være naturrestaurering. Tiltakene må være av en viss vesentlighet og være egnet til å gi varig virkning".
Tilskudd kan gis til gjennomføring av restaureringstiltak, men også til planlegging og oppfølging av tiltakene. Oppfølging av tiltak innebærer å sikre forsvarlig gjennomføring i tråd med lover og regler, prosjektbeskrivelse og plan for gjennomføring. Effektovervåking dekkes ikke av denne ordningen.
I forslag til statsbudsjett for 2025 er det satt av 30 millioner kroner til ordningen. Vi har årlige budsjetter, og vi tildeler tilskudd for ett år av gangen. Tiltak som innvilges tilskudd første år, vil kunne bli prioritert for tildeling påfølgende år, men slik prioritering forutsetter innsending av årlig søknad og god progresjon i tiltaket.
Særskilte krav til søknaden
- Søknadssummen for et restaureringstiltak må være på minimum kr. 100 000,-
- Søknaden må inneholde prosjektbeskrivelse og budsjett. Hvis tiltaket er flerårig, skal det opplyses om dette i prosjektbeskrivelsen
- Tiltaksområdet for søknaden skal stedfestes i kart
Tildeling av tilskudd
Tilskudd kan gis til restaureringstiltak i all natur på land, deriblant skog, fjell, våtmark og kulturlandskap. Gruntvannsområder, tidevannsenger og -sump og ålegressenger langs kysten er også inkludert. Her finner du eksempler på restaureringstiltak for å bedre økologisk tilstand i ulike naturtyper: Restaurering av natur - Miljødirektoratet (miljodirektoratet.no)
Tiltak som er kostnadseffektive, og som kan gjennomføres med god faglig kompetanse på naturrestaurering, vil bli prioritert. At et tiltak er kostnadseffektivt vil i denne sammenhengen si at man får ønsket resultat ved bruk av forsvarlige metoder og et budsjett som står i forhold til tiltakets omfang og forventet måloppnåelse. Andel egenfinansiering eller egeninnsats tillegges vekt ved prioritering mellom ellers like søknader, Det forutsettes at søker gjør det som er rimelig for å unngå skade på naturmangfoldet under gjennomføring av tiltak. Det forutsettes også at nødvendige avtaler og tillatelser er innhentet før gjennomføring av tiltak.
Kartlegging i forbindelse med planlegging av et konkret tiltak, kan få tilskudd, men det gis ikke støtte til generell kartlegging av potensielt restaureringsareal, for eksempel kartlegging av forringet areal av en bestemt naturtype i en kommune.
Tiltak i tråd med vedtatt kommunedelplan for naturmangfold vil bli prioritert, men også andre restaureringstiltak i kommunal regi kan få støtte.
Tilskudd kan gis til organisasjoner og private tiltakshavere. Midler kan tildeles private tiltakshavere under forutsetning av at det før oppstart av tiltak er inngått langsiktige avtaler for bevaring av arealene etter restaurering. Dette gjelder også søknader om tilskudd til restaureringstiltak på egen grunn (se mal for avtale under).
Det kan gjennom denne tilskuddsordningen ikke søkes om midler til restaurering i naturvernområder. Forvaltningsmyndigheten for verneområdene tildeles midler til tiltak over annen budsjettpost. Det gis ikke tilskudd til tiltak som har karakter av løpende vedlikehold eller skjøtsel av naturtyper. Til dette formålet finnes andre tilskuddsordninger og virkemidler. Det gis ikke tilskudd til en tiltakshaver som ut fra prinsippet i naturmangfoldloven § 11 selv bør bære kostnadene ved miljøforringelsen.
Tilskudd må brukes i løpet av det året det er gitt og til det omsøkte formålet. Midlene kan ikke omdisponeres til andre typer tiltak eller overføres til neste år. Hvis forutsetningene for gjennomføringen faller bort eller tiltaket blir rimeligere enn antatt, må midler som ikke blir benyttet returneres til Miljødirektoratet. Nærmere prosedyre for tilbakebetaling omtales i utbetalingsbrevet.
Skattepliktig inntekt
Vi gjør oppmerksom på at tilskudd som vederlag for egen arbeidsinnsats er å anse som skattepliktig inntekt, jf. skatteloven § 5-10. Dersom du søker som privatperson, vil andelen av tilskuddet som gjelder egen arbeidsinnsats utbetales som skattepliktig lønn. Dersom du søker som næringsdrivende må denne andelen av tilskuddet føres inn i næringsoppgaven. Tilskudd til dekning av dokumenterte utgifter i tilknytning til arbeidet er skattefritt, jf. skatteloven § 5-11.
Rapportering
Det forutsettes at tilskuddsmottaker rapporterer på hvordan midlene er benyttet, om gjennomføring av tiltak og resultat. Nærmere prosedyre for rapportering omtales i utbetalingsbrevet.
Nyttige dokumenter
Søknadsfrist
Søknadsfrist er 15. januar 2025.
Søknadsarkiv
For søknader levert tidligere, se søknadsarkivet.Spørsmål og hjelp
Spørsmål om søknadssenteret kan rettes til Miljødirektoratet på e-post esshjelp@miljodir.no eller telefon 951 23 500 (man - fre kl. 10.00 - 14.00).