Om ordningen
For å bedre tilstanden i Oslofjorden, er det behov for å redusere nitrogentilførslene så raskt som mulig. Stortinget har derfor bevilget midler til en tilskuddsordning for å redusere utslipp av nitrogen fra kommunalt avløpsvann til Oslofjorden.
Miljødirektoratet lyser ut 28,4 millioner i 2025, med forbehold om finansiering over statsbudsjettet.
Søknadsfristen er 1. desember 2024.
Hvem kan søke
Kommuner og kommunalt eide selskaper innenfor Oslofjordens nedbørsfelt kan søke om tilskudd. Med Oslofjordens nedbørsfelt menes kommuner som vist til her. Interesseorganisasjoner kan også søke på vegne av aktuelle kommuner og selskap.
Kommuner som har fått pålegg fra statsforvalteren om å utrede nitrogenfjerning ved avløpsrenseanlegg i sin kommune kan søke på ordningen på lik linje med kommuner som ennå ikke har fått pålegg.
Formål
Tilskuddsordningen skal bidra i arbeidet med å redusere utslipp av nitrogen fra kommunalt avløp innenfor Oslofjordens nedbørsfelt.
Hvilke tiltak kan få tilskudd
Tilskudd kan gis til:
a. planlegging og/eller prosjektering av nitrogenfjerning ved avløpsrenseanlegg
b. vurdering av egnet teknologi for nitrogenfjerning, både midlertidige og permanente løsninger
c. kompetansehevingstiltak knyttet til nitrogenfjerning
Videre skal følgende tildelingskriterier oppfylles:
a. kommunen/interkommunalt selskap skal bidra med egeninnsats
b. prosjektet skal bidra til å bedre miljøtilstanden i Oslofjorden
c. prosjektet skal ha til hensikt å bidra til en raskere beslutning om eller innføring av nitrogenfjerning
Prioriteringskriterier
Søknader som fremstår som realistiske i gjennomføringsplan og budsjett, prioriteres i konkurranse med øvrige søknader. Ved vurdering av søknader vil vi prioritere prosjekter som:
- bidrar til en raskest mulig bedring av miljøtilstanden i Oslofjorden gjennom nitrogenfjerning
- bidrar til at kunnskap og erfaringer kommer flere kommuner til gode. Eksempler på dette vil være:
- prosjekter som er et samarbeid mellom flere kommuner eller kommunalt eide selskaper
- prosjekter som har overføringsverdi mellom kommuner, og til regionalt nivå.
Dersom prosjektet er et samarbeid mellom flere kommuner eller kommunalt eide selskaper skal én søker stå som ansvarlig søker på vegne av de andre aktørene i samarbeidet.
Det kreves egeninnsats fra søkerne i prosjektene. Oppgi antall timer og timesats dersom kommunal arbeidstid inngår som kostnad. Kommunal arbeidstid kan godskrives med inntil 700 kr per time.
Vi setter ikke en minimumsgrense for mulig støttebeløp, men vil fortrinnsvis gi støtte i størrelsesorden 250 000 kr og oppover.
Det kan innvilges støtte for et lavere beløp enn hva det er søkt om. I så fall vil søkeren få en frist til å ta stilling til om prosjektet skal gjennomføres med lavere støttebeløp, eller om tilbudet om lavere støtte skal avslås.
Utenfor ordningen
Det gis ikke tilskudd til søknader om overvåking og miljøundersøkelser av resipienten. Det gis heller ikke støtte til driftsrelaterte oppgaver.
Krav til søknad
Det kan kun søkes om midler for arbeid som skal gjennomføres i 2025.
Søknadsteksten skal være kortfattet og konkret om hva midlene skal brukes til. Prosjektbeskrivelsen skal inneholde en tidsplan for arbeidet. Det bør videre gis en kort beskrivelse av organisering og ansvarsfordeling i prosjektet, inkludert hvem som er ansvarlig for prosjektet. Budsjett med finansieringsplan skal vedlegges søknaden. Budsjettet skal gi en oversikt over de viktigste utgiftspostene i prosjektet, mens finansieringsplanen gir en oversikt over tilgjengelige og planlagte ressurser.
En mer utfyllende prosjektbeskrivelse på maks tre A4-sider kan også vedlegges. Vedleggene lastes opp via det elektroniske søknadsskjemaet.
Nærmere detaljer om vilkår for tildeling av tilskudd og krav til rapportering vil spesifiseres i tilsagnsbrev ved innvilget søknad. Miljødirektoratet kan kreve tilbakebetalt ubenyttede midler eller tilskudd som ikke er brukt i samsvar med vilkårene i tildelingsvedtaket.
Nyttige lenker
-
Forskrift om tilskudd til nitrogenfjerning
lovdata.no
Søknadsfrist
Frist for å sende inn søknad er 1. desember 2024. Det er ikke mulig å sende inn søknad etter denne fristen.
Søknadsarkiv
For søknader levert tidligere, se søknadsarkivet.Spørsmål og hjelp
Spørsmål til søknaden kan rettes til Miljødirektoratet ved: sjefingeniør Kristine Mordal Hessen (kristine.mordal.hessen@miljodir.no)
Spørsmål om søknadssenteret kan rettes til Miljødirektoratet på e-post esshjelp@miljodir.no eller telefon 951 23 500 (man - fre kl. 10.00 - 14.00).