Om ordningen

Endringer i arealbruk, forurensning og klimaendringer er de største påvirkningsfaktorene på naturen. Kommunene har en sentral rolle i arealforvaltningen, og har et stort ansvar for å ivareta naturmangfoldet. Natursats skal bidra til å redusere tap av natur i arealplanleggingen og styrke kommunenes arbeid med naturmangfold.

Denne tilskuddsordningen er endret i 2025. De to tidligere ordningene Tilskudd for å ivareta naturmangfold i kommuneplanleggingen og Natursats – tilskudd til lokale tiltak er nå samlet i ordningen Natursats – tilskudd til kommunenes arbeid med å ivareta naturmangfold.

 Kommuner kan søke tilskudd til følgende tiltak

  1. Natursats - Kommunedelplan for naturmangfold

    Gjennom arbeid med en tematisk kommunedelplan for naturmangfold kan kommunen øke sin kunnskap om egne naturverdier. En plan der kommunen identifiserer og tar hensyn til naturverdier av både nasjonal, regional og lokal betydning, vil være et viktig bidrag til interesseavveininger som skal foretas i kommunens arealplanlegging. Kommunedelplan for naturmangfold skal styrke kunnskapsgrunnlaget for politiske og administrative beslutninger, skape forutsigbarhet for forvaltningen, eiere og utbyggere og være et redskap for å synliggjøre naturmangfoldet som verdi. En slik plan vil ikke være juridisk bindende for arealbruk, men planarbeidet vil åpne for bred deltakelse og politiske diskusjoner om prioriteringer knyttet til naturmangfold.

    Dette skal primært være en egen kommunedelplan, utarbeidet etter plan- og bygningslovens prosesser og krav til medvirkning. Det kan, etter nærmere avtale med Miljødirektoratet, også gis støtte til et planarbeid der naturmangfold inngår som en egen temadel med mål og handlingsplan for gjennomføring av tiltak i en mer helhetlig plan for klima og miljø.

    Oppstartvarsel med planprogram for kommunedelplanen skal være vedtatt innen utgangen av det året søknaden sendes inn. Planen skal ferdigstilles og sluttbehandles innen utgangen av mars to år senere. 

    For utarbeiding av en tematisk kommunedelplan for naturmangfold tildeles alle kommuner samme beløp, beløpets størrelse varierer med antall søknader og rammen for tilskuddsordningen. Tilskuddet skal inngå i kommunens finansiering av arbeidet med en kommunedelplan for naturmangfold. Det er ingen krav til egenandel ut over de ressursene kommunen selv bidrar med inn i planarbeidet. Regnskap for kommunedelplanen skal inngå i en sluttrapport for planarbeidet.

  2. Natursats - Revisjon av vedtatte naturmangfoldplaner

    Kommuner som allerede har vedtatt en tematisk kommunedelplan kan søke tilskudd til revisjon av planen, inkl. oppdatere kunnskapsgrunnlaget om naturmangfold. Målsetting og hvordan kommunene tenker å gjennomføre en revisjon av sin plan, skal framgå av søknaden. Det forutsettes at revisjonen omfatter en ny handlingsplan for kommunens arbeid med naturmangfold og at revidert plan behandles politisk. 

  3. Natursats - Gjennomgang av eldre arealplaner i kommunene - Planvask

    Kommunen kan søke om tilskudd for å vurdere om eldre arealplaner er i tråd med oppdatert kunnskap om naturverdier (planvask). Det kan gis tilskudd til at kommunene vurderer en slik planrevisjon med utgangspunkt i nytt kunnskapsgrunnlag om naturmangfold og for å følge opp gjeldende nasjonale og regionale føringer om ivaretakelse av natur. Kommunen kan få tilskudd til å vurdere å oppheve tidligere vedtatte planer, om ubebygde areal i eldre planer kan tas ut, eller om planene kan revideres for å ta bedre vare på naturverdiene.

    I søknaden må kommunen angi hvilke planer det er som skal vurderes, hva som er målet med en slik plangjennomgang og hvordan arbeidet skal gjennomføres. Søknaden skal ha et budsjett for kommunens planvask. Det skal framgå av søknaden hvordan en revisjon av eldre arealplaner vil styrke hensynet til naturmangfold.

    I en sluttrapport for gjennomføring av tiltaket ber vi om informasjon om hvor store areal som ble tatt ut eller endret som et resultat av gjennomført planvask, hvilket arealformål det var på areal som ble tatt ut eller endret (dvs formål i plankartet) og hvilken type areal ble tatt ut eller endret. 

  4. Natursats - Lokale tiltak for å ivareta naturmangfold
    Kommunen kan søke om tilskudd til planlegging og gjennomføring av tiltak som bidrar til å ivareta og bedre tilstanden for naturmangfold i kommunen. Det gis tilskudd for ett år, og tiltakene skal gjennomføres innen utgangen av søknadsåret. Søknaden må inneholde prosjektbeskrivelse og budsjett. Hvis tiltaket er flerårig, skal det opplyses om dette i prosjektbeskrivelsen. Det må i så fall søkes på nytt hvert år inntil tiltaket er gjennomført.

Hvilke tiltak kan få tilskudd:

  1. kartlegging av naturmangfold
  2. praktiske naturmangfoldtiltak for å ivareta og bedre tilstanden for naturmangfold
  3. informasjonstiltak
  4. forprosjekt og planlegging av tiltak
  5. andre tiltak for å bedre tilstanden for naturmangfold

Søknaden må gi informasjon om hvilken miljøforbedring/effekt tiltaket er forventa å ha.

Tiltak fra handlingsplanen i vedtatt kommunedelplan for naturmangfold vil bli prioritert.

Gjelder søknaden tilskudd til kartlegging av naturtyper skal Miljødirektoratets instruks som kartleggingsmetode brukes. Se vår veileder om å bestille kartlegging av naturtyper i forhold til krav til innsamling av miljødata. Bestille kartlegging av naturtyper på land - Miljødirektoratet (miljodirektoratet.no). Kommunen må bekrefte i søknaden at krav i veilederen skal legges til grunn for ny kartlegging.

Tiltak som ikke støttes gjennom Natursats:

  1. naturrestaurering
  2. kartlegging av restaurerbar natur
  3. tiltak for ville pollinerende insekter eller tiltak mot fremmede organismer.

 

Her er søknadsskjema for tilskudd til Natursats

 

Nyttige lenker

Søknadsfrist

Søknadsfrist er 15. januar 2025

Søknadsarkiv

For søknader levert tidligere, se søknadsarkivet.

Spørsmål og hjelp

Spørsmål om søknadssenteret kan rettes til Miljødirektoratet på e-post esshjelp@miljodir.no eller telefon 951 23 500 (man - fre kl. 10.00 - 14.00).