Om ordningen
Tilskuddsordningen for forebyggende- og konfliktdempende tiltak (FKT-ordningen) skal bidra til å begrense tap og skader som rovvilt kan forårsake på produksjonsdyr i landbruket, samt konfliktdempende tiltak for å begrense ulemper for lokalsamfunn og andre grupper.
Regelverket for tilskuddsordningen er fastsatt i "forskrift om tilskudd til forebyggende tiltak mot rovviltskader og konfliktdempende tiltak", og i 2024 ble forskriften endret. Revidert forskrift ble fastsatt av Klima- og miljødepartementet 12.12.2024. Du kan lese høringsbrev og høringssvar på våre høringssider.
Ordningen gir støtte til flere tiltak og deles inn i følgende søknadsportaler:
- FKT - tilskudd til forebyggende tiltak mot rovviltskader for eiere av produksjonsdyr
- FKT - tilskudd til akutte forebyggende tiltak mot rovviltskader for eiere av produksjonsdyr
- FKT - tilskudd til konfliktdempende tiltak for kommuner, organisasjoner m.fl.
- FKT - tilskudd til tiltak for å øke kunnskapsgrunnlaget kommuner, organisasjoner m.fl.
- FKT - tilskudd til tiltak innen felling, jakt og fangst av rovvilt for kommuner, organisasjoner m.fl.
Pass på at du bruker riktig søknadskjema når du søker.
Forskriften inneholder blant annet detaljer om ordningens mål og målgruppe, kriterier for måloppnåelse og tildeling, samt krav til rapportering. I tillegg til informasjonen som foreligger på denne siden, vil det være veiledende tekst i de ulike stegene i søknadsprosessen.
Tilskudd til akutte forebyggende tiltak mot rovviltskader for eiere av produksjonsdyr
Hvordan kan du søke om akutte midler i en akutt og pågående skadesituasjon
Dersom du har behov for å søke om tilskudd til akutte forebyggende tiltak, skal dette være avtalt med statsforvalteren på forhånd. Tilskudd til akutte forebyggende tiltak er forbeholdt spesielle situasjoner hvor det er stor fare for tap til rovdyr, og er tiltak som forventes å ha direkte tapsreduserende effekt, eller der slik effekt kan oppnås ved kombinasjon av tiltak.
For at en søknad om akutte tiltak skal innvilges bør følgende kriterier være tilstede:
- det må være dokumentert et visst skadeomfang fra fredet rovvilt
- potensialet for fremtidig og vedvarende skade må være tilstede
- skadesituasjonen må være akutt og pågående
Ta kontakt med statsforvalteren i ditt fylke for å drøfte aktuelle akutte tiltak. Det er først etter avtale med statsforvalteren om økonomisk ramme og andre vilkår at skriftlig søknad kan sendes inn. Statsforvalteren gjør en faglig skjønnsmessig vurdering om kriterier for å søke om midler til akutte tiltak er tilstede. I vurderingen skal det sikres at tiltaket er i samsvar med regelverket i forskriften, samt er i tråd med forvaltningsplan for regionen og Rovviltnemndas føringer. Statsforvalteren kan avvise forespørselen om å sende inn søknad om midler til akutte tiltak.
Dersom den akutte skadesituasjonen tilsier at det er behov for mer midler enn det ble gitt tilsagn til, må dette på nytt avklares med statsforvalteren på forhånd, og ny søknad må sendes inn. Statsforvalteren skal ikke utbetale tilskudd utover den ramme som er avtalt på forhånd.
Rett utfylling i søknadssenteret oppfyller krav til innhold i søknaden. Budsjettet skal gi en oversikt over de viktigste utgiftspostene i prosjektet, mens finansieringsplanen gir en oversikt over tilgjengelige og planlagte ressurser.
Svar på søknadene sendes ut som brev.
Hvem kan søke om tilskudd til akutte forebyggende tiltak
Tilskudd til akutte forebyggende tiltak er en ordning for foretak med produksjonsdyr i landbruket.
Norske tamreineiere som har lovlig beiterett i Sverige og svenske tamreineiere som har lovlig beiterett i Norge, kan også søke om tilskudd.
Som produksjonsdyr i landbruket regnes i denne forskrift bufe og tamrein. Bufe defineres som sau, geit, storfe og hest. Det kan også gis tilskudd til tiltak som er direkte tapsreduserende for produksjonsdyr i landbruket som bifolk/bikuber, gris, fjørfe og hjortevilt.
Vilkår og rapportering ved tilsagn
En søker som mottar tilskudd skal levere rapport og regnskap i Miljødirektoratets elektroniske søknadssenter innen fristen som er gitt i tilsagnsbrevet.
Nærmere detaljer om vilkår for tildeling av tilskudd og krav til rapportering vil spesifiseres i tilsagnsbrev ved innvilget søknad. Ved innvilgelse av tilskudd og utarbeiding av tilskuddsbrev forholder Statsforvalteren seg til både forvaltningsloven og økonomiregelverkets krav til tilskuddsbrev.
Statsforvalteren kan kreve tilbakebetalt ubenyttede midler eller tilskudd som ikke er brukt i samsvar med vilkårene i tildelingsvedtaket.
Regelverk
- Standard - Tidlig nedsanking (pdf)
- Standard - Bruk av vokterhunder i Norge (pdf)
- Forskrift om rovdyravvisende gjerde hos Lovdata.no
- Standard - Oppføring og vedlikehold av rovdyravvisende elektriske gjerder (pdf)
Nyttige lenker
Søknadsfrist
Søknad om tilskudd til akutte tiltak kan leveres hele året, men da etter avtale med Statsforvalteren.
Spørsmål og hjelp
Spørsmål om din søknad kan rettes til Statsforvalteren i det fylket du skal gjøre tiltaket. Det kan være spørsmål om f.eks. hvordan du søker, hvilken informasjon som bør med i søknaden, når søknaden blir behandlet og hvordan du rapporterer om tiltaket i etterkant.
Kontaktinformasjon til statsforvalterne finnes her: Statsforvalteren.no
Spørsmål om søknadssenteret kan rettes til Miljødirektoratet på e-post esshjelp@miljodir.no eller telefon 951 23 500 (man - fre kl. 10.00 - 14.00).