Om ordningen

Søknadsskjema åpner 8. november 2023 kl. 12.00.

Formålet med ordningen er å bidra til gjennomføring av oppryddingstiltak i grunn på land og i bunn i sjø og ferskvann som er forurenset med helse- og miljøfarlige stoffer.

Midlene skal i hovedsak brukes til:

  • Arbeidet med å rydde opp i forurenset sjøbunn i de 17 kyst- og fjordområdene som er prioritert i nasjonal handlingsplan, samt andre sjøbunnområder myndighetene har prioritert for kartlegging og opprydding
  • Arbeidet med å rydde opp i forurenset grunn

Se "Nyttige lenker" for mer informasjon om det nasjonale arbeidet med opprydding i forurenset sjøbunn. 

Hvem kan søke?

Statsforvalteren og andre statlige aktører, kommuner, kommunale og interkommunale selskap/virksomheter, private virksomheter og privatpersoner som har utgifter knyttet til formålet for ordningen kan søke. 

Søker må som hovedregel selv dekke deler av kostnadene. 

Det tildeles som hovedregel ikke midler der det finnes en ansvarlig for forurensningen, jamfør prinsippet om at forurenser betaler.

Hva kan det søkes om midler til?

Det kan søkes midler til aktiviteter som for eksempel kartlegging, undersøkelser, tiltaksplanlegging, overvåking, og fysiske tiltak med formål om å rydde opp i forurenset grunn og sjøbunn.  

Det tildeles i hovedsak ikke midler når hensikten med tiltaket er å øke seilingsdyp i havner, småbåthavner og lignende, eller til bygge- og graveprosjekter etter kapittel 2 i forurensningsforskriften.  

Vurdering av tildeling

I tillegg til prinsippet om at forurenser betaler vurderes tildeling av midler ut fra miljøhensyn, områdets prioritering og de kriteriene som er gitt for ordningen i Klima- og miljødepartementets årlige budsjettproposisjon.

Ta kontakt med Miljødirektoratet i forkant av en eventuell søknad hvis dere er usikre på om dere faller innenfor rammene for ordningen. Se også søknadsarkivet for informasjon om hvilke søknader som tidligere er innvilget.

Midler

Forslag til ordningens størrelse i 2024 fremkommer av proposisjon til statsbudsjettet. Se også www.regjeringen.no for mer informasjon om budsjettet.

Midlene som tildeles skal som hovedregel brukes i løpet av et kalenderår.

Nyttige lenker

Søknadsfrist

Frist for å sende Miljødirektoratet søknad er 8. desember 2023 kl. 12.00.

Søknadsarkiv

For søknader levert tidligere, se søknadsarkivet.

Spørsmål og hjelp

Spørsmål om søknaden og tilskuddsordningen kan sendes til oppryddingstiltak@miljodir.no.

Spørsmål om søknadssenteret kan rettes til Miljødirektoratet på e-post esshjelp@miljodir.no eller telefon 951 23 500 (man - fre kl. 10.00 - 14.00).